Mozogjon, hogy ne fájjon!

Miért olyan fontos szeniorkorban a rendszeres testmozgás? Olvassa el a szakértőnk véleményét, és kezdje el átmozgatni tagjait otthon is végezhető gyakorlatainkkal már ma! Ha sikerül nekikezdeni – a többi már jön magától.

A mozgás egészségügyi háttere

Dr. Zolnay Péter reumatológus, fizioterápiás szakorvos

Magyarországon jelenleg a lakosság 77%-a nem mozog eleget, így a mozgásszegény életmódból következő különböző keringési, anyagcsere- és idegrendszeri betegségek hazánkban nagyon gyakran fordulnak elő. Mindez elhízással is jár, amellyel idős korra kialakul az ördögi kör: a túlsúly miatt keveset mozgunk, de pont a mozgással tehetnénk az elhízás, a betegségek kialakulása ellen!

Az időskori mozgás pozitív hatásai két fő területen nyilvánulnak meg: egyik az ún. prevenció, amely azt jelenti, hogy az aktív életmóddal megelőzhetjük bizonyos betegségek kialakulását. A másik a rehabilitációs, gyógyító funkció. A mozgást tehát el kell kezdeni, beiktatása nélkülözhetetlen, nemcsak a megelőzés, de a gyógyulás miatt is!
Hogy mennyit érdemes mozogni? 60 éves kor felett nagyjából heti 2 óra intenzív mozgás javasolt. Az intenzív alatt azt értjük, hogy a gyakorlatok során el kell kezdenünk izzadni. Alkalmanként legalább félórás testedzés szükséges, idősebb korban tehát ez heti 3 alkalmat jelent. Mindegy, hogy milyen sportot végez az illető: testmozgást kell végeznünk. Aki például heti háromszor kimegy sétálni a kutyájával legalább fél órát, az már teljesítette a minimális mennyiséget. Amikor elkezdjük beiktatni a mozgást az életünkbe, eleinte tapasztalhatunk nehézségeket. De ha van bennünk egy kis kitartás, ha valóban szeretnénk változtatni, ne csüggedjünk! 3 hónap elteltével úgy megszokjuk az aktívabb életmódot, hogy egyenesen hiányozni fog a rendszeres mozgás!

Bővebben

Otthon végezhető gyakorlatok

Bővebben

Fájdalomkezelés

Időnként mindannyian érzünk fizikai fájdalmat, de három emberből kettő esetében a fájdalom miatt az életminőség is jelentősen romlik, fizikális és érzelmi szempontból egyaránt. Annak ellenére, hogy a fájdalom kifejezetten személyes érzés, nemcsak a fájdalmat elszenvedőre van hatással, hanem a környezetére is.

A fájdalom kezelése: Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

A Voltaren Emulgel Forte gélt az ízületek és izmok fájdalommal járó elváltozásainak kezelésére fejlesztették ki. A Voltaren Emulgel Forte a mélyen elhelyezkedő, gyulladt szövetekben fejti ki hatását, és akár 12 órán keresztül csillapítja a fájdalmat. Azért, hogy egész nap érezhesse jótékony hatását, elegendő naponta 2-szer – reggel és este – alkalmazni.

A Voltaren Emulgel Forte diklofenák-dietilamin hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer, mely 50, 100 és 150 g-os kiszerelésben kerül forgalomba.

A Voltaren küldetése, hogy Ön újra érezhesse és élvezhesse a mozgás örömét. A készítmény hatóanyagát – a diklofenákot – 40 éve Svájcban fejlesztették ki, és mára egyike a világon leggyakrabban használt fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szereknek. A Voltaren világszerte 130 országban elérhető.

Alkalmazás módja és adagolás:

Külsőleges használatra.. A gyógyszert felnőttek és 14 évnél idősebb serdülők alkalmazhatják. Naponta 2 alkalommal (12 óránként, lehetőleg reggel és este) kell a gélt a fájdalmas felületre kenni, majd enyhén bedörzsölni a bőrbe. A szükséges mennyiség a fájdalmas terület kiterjedésétől függ. A készítmény egyszeri adagja 2-4 g (cseresznye vagy dió nagyságú), ami 400-800 cm²-es terület kezelésére elegendő.

További információért, kérjük olvassa el a gyógyszer betegtájékoztatóját!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A védjegyek tulajdonosa vagy engedélyezett használója a GSK vállalatcsoport.