Kétkeréken 60-on túl is!

A mozgás fitten és egészségesen tart, ráadásul szeretnék példát mutatni a családnak és a nyugdíjas társaknak is – mesél motivációjáról Szrenka Pálné, Erzsike, akinek mindene a kerékpár.

 

Békés megyében nagyon sokan ismerik Szrenka Pálnét, vagy ahogyan mindenki szólítja, Erzsikét. Nem csoda ez a közismertség, hiszen Erzsike szinte mindenben részt vesz: a Nyugdíjasok Országos Szövetségének alelnöke, mindemellett a Békés Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke. Elmondása szerint nagyon szereti ezt a nyüzsgő, aktív életmódot, már fiatalon, 27 évesen is művezető és szakszervezeti elnök volt, de a lelkesedése később sem hagyott alább: „Egyszerűen imádom ezt a szervezéssel teli, aktív, nyüzsgő életet, ezt tart engem is fiatalon. A mozgás pedig külön a szívügyem: célom, hogy rávegyem a nyugdíjas társaimat a mozgásra és az aktív életre, egyrészt így közösségbe is járhatnak, másrészt az egészségükért is sokat tehetnek. Természetesen folyamatosan foglalkozni kell velük, nem szabad elengedni a kezüket, éppen ezért ragadunk meg minden alkalmat arra, hogy valamilyen eseményt szervezzünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy számtalan békési nyugdíjas csoportunk van, akik rendszeresen összejárnak és valamilyen hobbinak hódolnak: van, aki énekelni szeret, van, aki táncol, van, aki sportol. Mindig azt szoktam mondani, hogy az aktív élet megélése elsősorban elhatározás és nem pénz kérdése.”

 

Erzsike természetesen a mozgás terén is példát mutat, rendszeresen kerékpározik. „Általában kerékpárral járok a munkahelyemre, és ha nincs vidéki rendezvényem, vagy nem megyek más városba, akkor a lakóhelyemen biciklit használom. Rengeteg előnye van a kerékpárnak, olcsóbb is és ráadásul ezzel letudhatom a napi mozgásadagomat. Sokat olvastam arról, hogy ha valaki nem áll le, és folyamatosan mozog, edzi a testét és az agyát, akkor jórészt kivédheti az öregedéssel együtt járó problémákat, betegségeket. A mozgásszervi betegségek vagy a demencia nem az időskor természetes velejárója, jó ha tudjuk, hogy tehetünk ellene. Pont emiatt örültem a Szenior-mozgásprogramnak, ami egy kiváló lehetőség arra, hogy edukáljuk a nyugdíjasokat a mozgás fontosságáról. Én is megpróbálom minden erőmmel a tagokat mozgósítani.”

 

Természetesen a mozgás segít abban is, hogy a nyugdíjasok minél tovább jó erőben és fitten élhessenek. Ez pedig nem elhanyagolható szempont, ha valakinek családja van, és a gyerekek, unokák számítanak a nagyszülőre. Erzsikének két nagylánya van és két kislány unokája, akik szintén követik őt az aktív életmódban. „Mindkét lányom sportol és aktív életet él, úgy érzem sikerült őket is megfertőznöm a mozgás szeretetével, és látom, hogy ők is továbbadják ezt a felfogást a gyerekeiknek. Ez pedig büszkeséggel és örömmel tölt el.”